Waarom zou je je horloge om de linkerpols dragen? Hier is het antwoord!

Je bent waarschijnlijk bekend met het feit dat de linkerpols wordt beschouwd als de "officieel correcte" pols om een ​​horloge voor mannen en vrouwen te dragen. De discussie over welke pols je jouw horloge moet dragen, is altijd aanwezig geweest, met name in de afgelopen paar jaar waarbij via Instagram en andere sociale media foto's worden gedeeld van dames en heren die hun horloge dragen. Maar waarom is het dat de "juiste" pols om je horloge te dragen wordt gezien als de rechterpols? En kan het horloge niet gedragen worden om beide polsen? In dit artikel kijken we naar de reden waarom de linkerpols wordt beschouwd als de "juiste" pols om een ​​horloge te dragen.

Het horloge om de rechterpols dragen

Waarom zou je je horloge om de linkerpols dragen? Pierre Lannier - vrouw - horloge rechts dragend

De meeste mensen dragen hun horloge om hun niet-dominante hand. Als zodanig betekent dit dat veel linkshandige personen de neiging hebben om hun horloge aan de rechterhand te dragen. Als zodanig is dit ook de reden waarom horlogemerken zoals Tudor 'linkshandige modellen' hebben ontwikkeld, met de kroon- en kroonbeschermers aan de linkerkant van de horlogekast in tegenstelling tot rechts, waardoor het comfortabeler is voor linkshandigen om de horloges te dragen. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, betekent dit dat de meeste mensen hun polshorloge ook aan de linkerpols dragen. Omdat de meerderheid van de bevolking rechtshandig is, is het gemakkelijk te begrijpen dat het horloge linkshandig dragen de norm is.

 

Wat de meerderheid van de mensen doet, is uiteindelijk wat logischerwijs de norm wordt, en aangezien de meerderheid van de mensen hun horloge draagt ​​op hun niet-dominante hand, is dit wat norm wordt en geclassificeerd als "de juiste manier om een ​​horloge te dragen". Omdat linkshandige mensen altijd een "minderheid" in de samenleving zijn geweest, is de regel om je horloge aan de linkerkant te dragen, "uitgevonden" door een rechtshandig persoon. Maar het belangrijkste onderdeel van de 'norm' voor het dragen van je polshorloge aan je linkerpols gaat niet over iets dat iemand op een dag zei: zo zou het moeten zijn. In feite zijn er echte, daadwerkelijke voordelen aan het dragen van je horloge aan de linkerkant.

Praktische voordelen


Het dragen van je horloge aan de linkerkant heeft een paar praktische voordelen. Natuurlijk zijn deze praktische voordelen alleen waar als je rechtshandig bent. Om te profiteren van deze voordelen als linkshandig persoon, moeten linkshandigen hun horloge dus om hun rechterpols dragen. 

Je bent actiever met je dominante hand

Dit is de belangrijkste reden waarom het dragen van de linkerhand de norm is. Aangezien je de neiging hebt om je dominante hand meer te gebruiken en er meer actief mee bent, is het makkelijker om per ongeluk je horloge te krassen of te breken wanneer je het aan je rechterhand draagt. Als je bovendien rechtshandig bent en jouw horloge aan jouw rechterhand draagt, kan het horloge in de weg zitten en het moeilijker maken om jouw pols te draaien. Als zodanig zit je horloge ongemakkelijk terwijl je taken uitvoert met je rechterhand. Als je bijvoorbeeld een horloge hebt, vooral een grote aan je rechterpols en met de hand probeert te schrijven met je rechterpols, wordt het behoorlijk ongemakkelijk en moeilijker om te schrijven.

Het is gemakkelijker om de tijd in te stellen

De meeste horloges hebben hun kroon aan de rechterkant van de horlogekast. Als je jouw horloge aan de linkerhand draagt, wordt de kroon gemakkelijk toegankelijk, waardoor het gemakkelijk is om de tijd te veranderen. Als je daarentegen jouw horloge aan de rechterhand draagt, wordt het in essentie onmogelijk om de tijd te veranderen met jouw horloge aan de pols. Dit betekent dat je jouw horloge af moet doen om de tijd in te stellen.

Het is gemakkelijker om de tijd te zien

Als je rechtshandig bent, werk je meer met je rechterhand. Dit betekent dat wanneer jouw rechterhand bezet is, het gemakkelijker zal zijn om snel de tijd te controleren aan de linkerpols zonder te stoppen met wat je aan het doen bent.

Het is beter voor het uurwerk van het horloge

Aangezien je actiever bent met je rechterhand als rechtshandig persoon, zul je onvermijdelijk bijdragen aan slijtage van het horloge terwijl je jouw taken uitvoert. Allerlei soorten schokken zorgen ervoor dat het uurwerk in het horloge in beweging raakt en slijt, in het bijzonder harde schokken kunnen het uurwerk beschadigen of volledig vernietigen. Als je bijvoorbeeld een hamer gebruikt en jouw horloge aan de rechterpols draagt, veroorzaakt dit grote schokken in de beweging van het horloge, waardoor het sneller slijt. Hetzelfde geldt wanneer je gaat tennissen (ja, je gebruikt beide handen, maar vooral je dominante hand) of wanneer je iets gooit met je dominante hand. 

Thomas Earnshaw 1805 - herenhorloge - man - horloge links dragen

Bescherm jouw horloge tegen schade

We hebben al kort genoemd hoe je de meeste taken uitvoert met de rechterhand, en het ding is dat de wereld is ontworpen voor rechtshandige mensen, en dit is waarom het, ondanks dat je linkshandig bent, misschien toch zinvol is om jouw horloge aan de linkerhand te dragen. Deurknoppen, scharen, computermuis, horloges, enzovoort, zijn allemaal bedoeld voor rechtshandige personen. Dit betekent dat je in veel gevallen als linkshandig persoon nog steeds jouw rechterarm kunt gebruiken bij het uitvoeren van verschillende taken gedurende de dag, en je dus krassen kan veroorzaken op jouw horloge.

Conclusie

Het antwoord op de vraag waarom je jouw horloge om de linkerpols moet dragen is niet eenduidig te beantwoorden. Je hoeft het "stereotype" van het dragen van jouw horloge om de linkerpols niet te volgen - ongeacht of je links of rechtshandig bent. Het belangrijkste is dat je doet wat  het beste voelt. Natuurlijk, de "horlogenorm" zegt dat je jouw horloge aan je linkerhand moet dragen, maar als dit gewoon niet voor jou werkt, gebruik dan de andere pols. Dit geldt met name voor linkshandige mensen, omdat in theorie dezelfde regels van bruikbaarheid als het dragen van het horloge op de linkerarm voor rechtshandige mensen van toepassing zijn op linkshandige mensen die het horloge om de rechterpols dragen. Ja, het dragen van het horloge aan de linkerpols komt het meest voor, maar dat betekent niet dat dit het beste alternatief voor jou is.

2 reacties

  • Storm J. J. op

    Ik kreeg mijn eerste horloge van mijn ouders op mijn plechtige communie. Na een half uur deed ik ze aan mijn rechter
    pols . Vraag me niet waarom , maar ik voelde me daar comfortabeler bij,tot grote ergernis van mijn Ma. Zo van moet ge weer speciaal doen ja ? Ze deed ze zelf terug aan mijn linker pols . Na 5 minuten deed ik ze terug rechts aan .Ik heb ze dus altijd rechts gedragen en tot op heden ,op mijn zeventigste nog.Wel heb ik daar in de loop der jaren vele opmerkingen over gekregen ,maar heb me dat nooit aangetrokken. Als ik zie dat Roberto Martinez de bondscoach en Dennis Van Wijk ook een voetbaltrainer ook bij de rechts dragenden van het uurwerk zijn ,zie ik niet in waarom dit een probleem zou kunnen zijn .

  • Storm J. J. op

    Ik kreeg mijn eerste horloge van mijn ouders op mijn plechtige communie. Na een half uur deed ik ze aan mijn rechter
    pols . Vraag me niet waarom , maar ik voelde me daar comfortabeler bij,tot grote ergernis van mijn Ma. Zo van moet ge weer speciaal doen ja ? Ze deed ze zelf terug aan mijn linker pols . Na 5 minuten deed ik ze terug rechts aan .Ik heb ze dus altijd rechts gedragen en tot op heden ,op mijn zeventigste nog.Wel heb ik daar in de loop der jaren vele opmerkingen over gekregen ,maar heb me dat nooit aangetrokken. Als ik zie dat Roberto Martinez de bondscoach en Dennis Van Wijk ook een voetbaltrainer ook bij de rechts dragenden van het uurwerk zijn ,zie ik niet in waarom dit een probleem zou kunnen zijn .

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.