Het verschil tussen een quartz horloge en een mechanisch horloge

Er zijn verschillende soorten uurwerken op de markt waarvan we duidelijk twee groepen kunnen onderscheiden; een quartz horloge of een mechanisch horloge.

Een horloge kan een quartz uurwerk hebben of een mechanisch aangedreven uurwerk hebben. Een uurwerk (ook bekend als een "kaliber") is de motor van een horloge en zorgt dat al de functies van een horloge goed werken. Dit interne mechanisme in het uurwerk beweegt de wijzers en zorgt ervoor dat de complexiteit van functies zoals een chronograaf, jaarkalender of een dubbele tijdzone goed werken. Het uurwerk is het essentiële component in een horloge en houdt de tijd nauwkeurig bij; een horloge zou zonder dit niet functioneren. Het uurwerk zorgt er in feite voor dat het horloge "tikt".

Er zijn ontelbare verschillende uurwerken die worden gemaakt door horlogefabrikanten die gebruik maken van eigen innovaties, maar elk van deze uurwerken valt in een van de drie categorieën - quartz, mechanisch of automatisch.

Een eenvoudige manier om een quartz horloge te onderscheiden van een mechanisch of automatisch horloge is door naar de secondewijzer te kijken. Op een quartz horloge heeft de secondewijzer de tik-tik beweging die eenmaal per seconde beweegt, terwijl mechanische en automatische horloges een vloeiende, vegende seconde beweging hebben.

Quartz horloge versus mechanisch uurwerk
Automatische beweging (links) vs Quartz beweging (rechts)
Bron: Wixon Jewelers


Welke verschillende uurwerken zijn er?

Quartz horloge

In 1969 introduceerde Seiko, de Japanse horlogemaker, het quartz horloge. De lancering van deze nieuwe technologie daagde de traditionele uurwerkhuizen uit die afhankelijk waren van mechanische bewegingen om hun horloges van stroom te voorzien.

In reactie daarop brachten de meeste gevestigde horlogebedrijven hun eigen versies van quartz horloges uit, waarmee een tijdperk van batterij-aangedreven polshorloges op gang werd gebracht.

Kwartsbewegingen zijn zeer nauwkeurig en vereisen minimaal onderhoud, afgezien van batterijvervangingen. Ze zijn meestal goedkoop omdat ze op batterijen werken en weinig bewegende delen hebben. Een quartz horloge is niet zo wenselijk voor de meeste horlogeliefhebbers omdat ze het technische vakmanschap en de techniek missen die mechanische uurwerken hebben. Quartz uurwerken van fijne Zwitserse horlogemerken, zoals Patek Philippe, zijn ontworpen om te voldoen aan hun strenge kwaliteitsnormen.

Quarz horloge met uurwerk
Quarz uurwerk


Hoe een quartz uurwerk werkt:

Een quartz uurwerk gebruikt een batterij als primaire stroombron en is meestal het soort beweging dat je standaard vindt. Om energie te creëren in quartz uurwerken, stuurt een batterij een elektrische stroom door een klein kwartskristal. Hierdoor wordt het kristal geëlektrificeerd om trillingen te creëren. De kwarts trilt 32768 keer per seconde en creëert een signaal met een precieze frequentie. De trillingen worden gemeten door het circuit en elke seconde omgezet in een enkele puls. De consistente beweging van de wijzers is een gevolg van deze puls.


De voordelen van een quartz horloge:

Nauwkeurige tijd: een quartz horloge wijkt nauwelijks af van de exacte tijd en zorgt voor een superieure nauwkeurigheid;

Gebruiksgemak: quartz horloges werken op batterijen en vereisen geen menselijke manuren om te blijven tikken.

Weinig onderhoud: het lage aantal bewegende delen en de aanwezigheid van een batterij zorgen ervoor dat quartz horloges minder onderhoud vergen.

Minder duur: mechanische en automatische horloges vereisen meer manurenen vaardigheden. Quartz horloges zijn dus goedkoper.

Duurzaamheid: een quartz uurwerk heeft minder bewegende delen die mogelijk moeten worden gerepareerd, waardoor het duurzamer is dan een mechanisch horloge.

Luxe horloge verzamelaars geven de voorkeur aan horloges met mechanisch uurwerk, terwijl quartz horloges de voorkeur hebben voor regelmatig gebruik vanwege hun superieure nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Voorbeelden van Quartz horloges:


Mechanisch uurwerk

Mechanische bewegingen worden vaak verkozen boven kwartsbewegingen voor luxe horloges vanwege het kwaliteitsniveau en het vakmanschap van mechanische bewegingen. Vakkundig gemaakt door deskundige horlogemakers, bevatten deze bewegingen een ingewikkelde reeks kleine componenten die samenwerken om het uurwerk van stroom te voorzien. Hoewel het algemene ontwerp van mechanische horloges in de loop der eeuwen niet veel is veranderd, heeft de technologie gezorgd voor preciezere engineering en meer aandacht voor detail.


Hoe een mechanische beweging werkt:

In tegenstelling tot kwartsbewegingen, gebruikt een mechanische beweging energie van een opwind veer in plaats van een batterij om het horloge van stroom te voorzien. Deze veer slaat energie op en brengt deze over via een reeks tandwielen en veren, waardoor de afgifte van energie voor het horloge wordt geregeld.

Caliber CHR 29-535 PS Q - Patek Philippe
Caliber CHR 29-535 PS Q - Patek Philippe
Bron: Watchtime


Voordelen van een mechanisch uurwerk;

Levensduur: een goed gebouwd mechanisch horloge gaat een leven lang mee met de juiste zorg.

Batterijen: u hoeft zich geen zorgen te maken over het vervangen van de batterijen, wat altijd een ongemak is.

Velen beschouwen het handmatig terugspoelen van een eenvoudig mechanisch horloge als een zeer wenselijk ritueel.

Esthetiek: veel mechanische uurwerken hebben een duidelijke saffieren behuizing aan de achterkant die een duidelijk zicht geeft op de fascinerende rotaties van de zeer kleine werkende delen.


Verschillen tussen mechanische bewegingen

Er zijn tegenwoordig twee soorten mechanische bewegingen in luxe uurwerken, handmatig en automatisch, elk met unieke kenmerken. Hoewel mechanische bewegingen de voorkeur hebben, komt het type mechanische beweging neer op persoonlijke voorkeur.


Handmatige beweging

Beschouwd als het meest traditionele uurwerk, zijn handmatige uurwerken het oudste type uurwerk. Handmatige windhorloges die we dragen zijn vaak geliefd vanwege hun prachtige weergave van de uurwerkbeweging, die meestal te zien is door de achterkant van de kast. Deze bewegingen worden vaak 'handwondbewegingen' genoemd, omdat ze handmatig met de hand moeten worden opgewonden om energie in de veer van het horloge te creëren.


Hoe een handmatige beweging werkt:

De drager moet de kroon meerdere keren draaien om de hoofdveer op te winden en potentiële energie op te slaan. De hoofdveer zal langzaam afwikkelen en energie afgeven via een reeks tandwielen en veren die de afgifte van energie regelen. Deze energie wordt vervolgens overgedragen om de wijzers van het horloge te draaien en de complicaties van het horloge te versterken.


Kronkelende intervallen

Wikkelintervallen voor horloges met handmatige opwinding hangen af ​​van de gangreservecapaciteit van de beweging, die 24 uur tot vijf dagen of meer kan zijn. Sommige horloges moeten dagelijks worden opgewonden, terwijl anderen zoals de Panerai Luminor 1950 GMT, die een achtdaagse gangreserve heeft, slechts ongeveer om de acht dagen hoeft te worden opgewonden. Veel eigenaren van handmatige windhorloges hebben de gewoonte om hun horloge op te winden voordat ze het aantrekken.


Automatisch uurwerk

De tweede vorm van mechanische bewegingen is automatisch. Vaak aangeduid als "zelfopwindend", deze horloges benutten de energie die vrijkomt door de natuurlijke beweging van de pols van de drager. Horloges met automatische bewegingen zijn erg populair omdat de drager zich geen zorgen hoeft te maken over het dagelijks opwinden van het horloge om een ​​constante werking te garanderen. Zolang het horloge regelmatig wordt gedragen, behoudt het zijn vermogen zonder te hoeven wikkelen.


Hoe een automatisch uurwerk werkt:

Een automatisch uurwerk werkt grotendeels op dezelfde manier als handmatige bewegingen, met de toevoeging van een metalen gewicht dat een rotor wordt genoemd. De rotor is verbonden met de beweging en kan vrij draaien. Bij elke beweging van de pols draait de rotor, waardoor energie wordt overgedragen en de hoofdveer automatisch wordt opgewonden.


Kronkelende intervallen

Horloges met een automatisch uurwerk zullen nog steeds moeten worden opgewonden, maar aanzienlijk minder dan een handmatig horloge. Als het horloge elke dag wordt gedragen, blijft de tijdfunctie behouden zonder te wikkelen; maar als het horloge gedurende een lange periode niet is gedragen, heeft het een snelle opwinding nodig om de eerste kracht op te halen. Een geweldig alternatief voor handopwindende automatische horloges is het gebruik van een watchwinder, die het horloge volledig opgewonden houdt wanneer het niet wordt gedragen.


Voordelen van een automatisch horloge:

Het ritueel van het dagelijks opwinden van het horloge is niet vereist bij een automatisch horloge.

Bij regelmatig gebruik blijft het horloge functioneren.

Mechanische horloges zijn doorgaans relatief delicaat en slank van vorm, maar automatische modellen zijn meestal dikker vanwege de extra rotors. Een teken van een mechanisch horloge van hoge kwaliteit zit in het gewicht - het voelt zwaar in je handpalm.

Voorbeelden van Automatische horloges:

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende horloge types?
Bekijk dan ook eens het overzicht van Quartz horloges of Automatische horloges.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.