Hoe is de Super-LumiNova® techniek ontstaan?

Octon Watches - Swiss Super-LumiNova® Grade X1
Soms kom je wel eens technieken tegen, waarvan je wilt weten wat het is, waar het van gemaakt is en hoe het is ontstaan. De Super-LumiNova® is zo'n techniek die veel in horloges wordt gebruikt, maar wat is eigenlijk de geschiedenis als het gaat om deze gloeiende luminiscerende technologie?De juiste naam

Laten we eerst de juiste naam kiezen. Je zult SuperLuminova zien; superluminova; Super-LumiNova; misschien zelfs Super-Lumi-Nova. De correcte spelling van dit veel gebruikte horloge-lume is hoofdletter S, koppelteken, hoofdletter L, geen spatie, hoofdletter N: Super-LumiNova.


De geschiedenis van de Super-LumiNova techniek

Een Japanse man genaamd Kenzo Nemoto startte in 1941 met een lichtgevende verfindustrie. Hij kreeg de opdracht om Japanse militaire vliegtuigen en onderzeeërs uit te rusten met opgloeiende meters en meters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog was er niet zoveel vraag meer naar deze dienst, dus moest de heer Nemoto andere toepassingen voor zijn lichtgevende product vinden. Toen begon hij langs huizen te gaan om de wijzers en klokken te beschilderen en later ging hij over tot het aanbrengen van de lichtgevende verf op horloges. Op dit moment werd Nemoto & Co. geboren en ging verder met het ontwikkelen van nieuwe fosforescerende pigmenttechnologie. Dit werd officieel bekend bij de horloge-industrie als LumiNova in 1993. De uitvinding is gepatenteerd door Nemoto en is in licentie gegeven aan andere horlogemerken en fabrikanten.

In hetzelfde jaar (1993) werd RC Tritec AG opgericht als een in Zwitserland gevestigd bedrijf dat de licentierechten bezit voor de productie en distributie van LumiNova onder de geregistreerde naam Super-LumiNova.

Dus is het Zwitsers of Japans?

Als je Super zet voor de LumiNova, dan is het 100% Swiss made. Hoewel, wees op je hoede voor horlogemerken die niet zijn opgeleid over de geschiedenis van LumiNova en Super-LumiNova. Nieuwere microbrands kunnen verkeerd worden geïnformeerd door Chinese, Zwitserse of Japanse fabrieken dat ze Swiss-made Super-LumiNova-lume gebruiken, terwijl het in feite iets anders zou kunnen zijn. Dit kan in orde zijn wat betreft de kwaliteit van Lume, maar het zou voor de consument misleidend kunnen zijn met betrekking tot de herkomst.

De "Neptune Blue" van Octon Watches die Stoerhorloge.com aanbiedt maakt gebruik van de gepatenteerde Super-LumiNova. 

Wat is het precies?

Originele lume voor horloges was gemaakt van radium en was zeer radioactief, vooral voor de werknemers die werden ingehuurd om het op de horloges toe te passen. Nemoto vond LumiNova uit als vervanging voor dit zorgwekkende materiaal nadat Japan na de oorlog werd geconfronteerd met een nasleep van straling. Dit moderne schuimproduct is gebaseerd op een niet-radioactieve en niet-toxische formule bestaande uit strontium aluminaat.

Hoe werkt het?

Super-LumiNova wordt opgeladen door licht. Zowel zonlicht of kunstlicht doen het goed, maar veel horlogeliefhebbers zeggen dat natuurlijk zonlicht de beste resultaten oplevert. Wanneer lichtenergie het materiaal raakt, raken de elektronen opgewonden en beginnen snel energie te geven, waardoor een fosforescerende gloed ontstaat. Naarmate het energieniveau van de elektronen afneemt, neemt de helderheid van de gloei af.

Omdat je Super-LumiNova op moet laden met licht, varieert de helderheid afhankelijk van de hoeveelheid licht die opgeslagen is. Als gevolg hiervan is de emissie van licht niet lineair, maar wordt de intensiteit van het licht minder na verloop van tijd. Afhankelijk van de kwaliteit van het Super-LumiNova materiaal en de duur en intensiteit van het licht tijdens het opladen, kan het horloge een aantal minuten licht geven, tot maximaal 15 uur wanneer deze echt goed opgeladen is.

Kleurgecodeerde koelheid

Er zijn verschillende lume pigmenten beschikbaar. De meeste horloges met 
Swiss Super-LumiNova® zijn beschikbaar in acht verschillende kleurlijnen:

BL (blauwe lijn, emissie bij 485 nm)
GL (groene lijn, emissie bij 515 nm)
VL (Violet Line, emissie bij 440 nm)
WL (witte lijn, volledige witte emissie)
YL (gele lijn, gele emissie)
OL (oranje lijn, oranje emissie)
PL (Pink Line, roze emissie)
UL (Ultramarijnlijn, ultramarijn blauwe emissie)
 
Hoewel een breed scala aan kleuren cool is, is er een wetenschap voor. Groen en blauw zijn de meest voorkomende kleuren voor de meeste horloges vanwege de manier waarop jouw ogen de helderheid van de kleuren interpreteren.

Het menselijk oog heeft de grootste gevoeligheid voor de groene uitstraling wanneer het rechtstreeks van het zonlicht in het donker komt (fotopisch zicht).

Na aanpassing aan de duisternis verandert het menselijk oog in scotopisch zicht met een hogere gevoeligheid maar zonder kleurwaarneming. In dergelijke situaties is de blauwe emissie beter zichtbaar door het menselijk oog.

De Swiss Super-LumiNova® White Line-pigmenten met hun witte lichaamskleuren (uiterlijk bij daglicht) en de witte emissie in het donker bieden verschillende ontwerpmogelijkheden die nog nooit eerder zijn waargenomen.

Oranje of rode bodycolored pigmenten vertonen een gele tot oranje / rode emissie als gevolg van een emissieverschuiving.

Kwaliteiten van de Swiss Super-LumiNova®

De drie beschikbare Swiss Super-LumiNova®-kwaliteiten zijn:

Standaard cijfer:
Klasse A
Grade X1

De nieuwe Swiss Super-LumiNova® Grade X1 vertoont na twee uur een prestatieverhoging tot 60% in vergelijking met de standaardklasse. Door Swiss Super-LumiNova® Grade X1 te gebruiken, zal de leesbaarheid volgens de ISO 3157-norm op de lange termijn met ten minste een factor 1,6 worden verlengd!

De Octon Watches bevatten allemaal de Swiss Super-LumiNova® Grade X1 techniek en zijn beschikbaar in verschillende kleuren lume. Zoals in onderstaande afbeeldingen is te zien.

Swiss Super-LumiNova® color examples

Andere toepassingen

LumiNova en Super-LumiNova worden niet alleen gebruikt voor wijzers en wijzerplaten. Je kunt dit bijzondere materiaal ook vinden in juwelen, zoals armbanden.

Wat denk jij van Swiss Super-LumiNova®?

Wij hopen dat je met deze informatie meer achtergrond informatie te weten bent gekomen over de interessante (en zeer handige) Swiss Super-LumiNova® techniek. Welk horloge met deze techniek van Octon Watches spreekt jou aan? 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.